Certificarea PMI-ACP® in 2 pasi

Reading Time: 2 minutes

Certificarea PMI-ACP® desi relativ noua, disponibila din 2011, a adunat deja 28 de certificati in Romania si pare ca in domeniul Dezvoltarii Software incepe sa fie din ce in ce mai populara. Randurile de mai jos reprezinta o privire asupra examenului PMI-ACP® din perspectiva unui proaspat trecut cu succes prin acest proces: ce am facut, cat am studiat pentru examen dar si o privire comparativa cu examenul de PMP®.

Inainte de toate as vrea sa spun ca, in opinia mea, intre cele 2 certificari (PMI-ACP® si PMP®) nu cred ca exista o relatie de excluziune, ci dimpotriva se completeaza una pe cealalta.

O abordare de tip agile se axeaza intr-o proportie foarte mare pe comunicare, cum si in ce fel comunicam, cu cine si ce, cum facem comunicarea cat se poate de eficienta astfel incat schimbarile foarte dese sa poata fi diseminate si asimilate cat mai usor cu putinta.

Am investit in pregatirea pentru examen aproximativ 80 de ore de studiu iar materialul folosit a fost cartea lui Mike Griffiths, PMI-ACP Exam Prep.

Materialul este un sumar excelent al intregii bibliografii mentionate in materialele PMI; este pana la urma un foarte util ghid de practica fiind asezonat cu foarte multe exemple din proiecte finalizate ceea ce face intelegerea si asimilarea mult mai facile.

Am avut doua treceri prin material:

1.

    • O prima trecere cu parcurgerea fiecarui capitol in parte, urmata de un test complet (fiecare capitol al cartii se incheie cu un test; am facut toate testele intr-o singura runda, fiind o buna simulare pentru examen).

2.

    Tinand cont de rezultate, la a doua trecere m-am axat mai multe pe ariile unde rezultatele au fost mai slabe.

Facand acum o comparatie intre material si intrebarile de examen cred ca trebuie acordata o atentie un pic mai mare la Extreme Programming si Lean Software Development. Sunt doua arii cu destul de multe intrebari din punct de vedere procentual intre cele de examen.

Desi cartea mentionata este cuprinzatoare, as recomanda folosirea si a unui alt material ajutator, poate chiar o editie RITA speciala pentru examenul PMI ACP®. Nu am avut asa ceva dar privind acum inapoi poate usura examenul o asemenea carte.

Comparativ cu examenul de PMP®, cred ca examenul de PMI-ACP® este diferit si poate mai facil. Tine totusi mult de experienta in practica agile, de experienta de zi de zi de project management. Intrebarile din examenul PMI-ACP® sunt unele accesibile mai ales daca practica agile exista.

Detalii, pe scurt despre cerintele si conditiile de eligibilitate pentru examenul de PMI-ACP® gasiti aici: Cerintele certificarii PMI – Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) sau pe larg in Handbook-ul certificarii PMI-ACP®.

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *