O calatorie in 100 de ore catre certificarea PMP

Reading Time: 2 minutes

Am sa povestesc pe scurt cum a decurs toata calatoria studiului pentru PMP. Totul a inceput la finele anului trecut cand m-am decis sa sustin examenul cat mai curand cu putinta. Zis si facut, primul pas a fost inscrierea pentru examen: detalierea experientei, inscrierea la PMI. Am primit raspunsul lor la inceputul anului: de atunci au inceput sa curga zilele anului de eligibilitate.

Bun, bun, primul pas facut, de acum ramasese partea cea mai importanta: studiul serios si amanuntit la PMBOK Guide versiunea 4. A fost cat se poate de clar de la bun inceput ca studiul doar al PMBOK Guide cu siguranta nu va fi suficient si in plus nu tocmai simplu.

Asadar a aparut in schema cartea Ritei, dupa intrebari catre prieteni care obtinusera deja certificarea si dupa alte cateva runde de cautari pe internet ale experientelor de success in sustinerea examenului. Se facuse deja primavara si cum anul de eligibilitate era abia la inceput tot la inceput era si avantul care s-a lasat un pic asteptat, mai ales la vederea foarte consistentului material. Acum, lasand gluma la o parte, am decis sa parcug in 2 iteratii cartea Ritei si in paralel sa citesc capitolul corespunzator din PMBOK Guide. Privind acum retrospectiv, va pot spune cu siguranta ca studiului Ritei a fost extrem de important in succesul examinarii.

Ca efort total, cred ca timpul alocat se apropie de 100 de ore; in general am incercat sa urmez un program organizat de studiu asta insemnand cate 2 ore in fiecare zi, de obicei seara. Tot secretul este ca ritmul sa fie mentinut si zilele de pauza sa fie evitate pe cat posibil. Mult mai important este ca, inaintea examenului, cateva zile sa fie dedicate exclusiv studiului: asta va va ajuta mult sa intrati in atmosfera de examen, sa va acomodati ritmului necesar sustinerii: sunt la urma urmei 200 de intrebari in 4 ore, ceea ce va lasa un pic mai mult de 1 minut pe intrebare. Revenind acum, la finele fiecarui capitol din Rita, respectiv PMBOK Guide, faceam un set intrebari din Rita Fastrack, un tool la fel de folositor ca si cartea, pe care il recomand cu toata caldura, este extrem de util 🙂 . Dupa prima trecere a venit vremea sa imi incerc puterile intr-o simulare a examenului: 200 de intrebari si 4 ore. Asa ca, m-am inarmat cu rabdare, multa atentie, concentrare si ceva apa si i-am dat drumul. Veti vedea la finalul celor 4 ore ca pe langa efortul intellectual este pana la urma un efort fizic iar antrenamentul este foarte important. Asa ca dupa aceasta prima simulare am reluat parcurgerea Ritei de aceasta data mai rapid, folosind si notitele facute la prima trecere.

Uitandu-ma acum putin in urma as spune asa: ritmul si consecventa sunt secretul; treceti prin material de cel putin 2 ori, la a doua trecere revizuind capitolele pe care va simtiti nesiguri.

Examenul in sine testeaza reusita si eficacitatea combinatiei dintre partea teoretica si experienta practica; trebuie neaparat gandit totul din perspectiva proiectelor mari si foarte mari. Raspunsul corect la cea mai mare parte a intrebarilor de examen se bazeaza pe o astfel de perspectiva.

Asa ca, acestea fiind zise, nu imi ramane decat sa va urez success intr-o asemenea calatorie 🙂

Rating: 4.9/5. From 15 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *