Forum

Guest  

Welcome Guest, posting in this forum requires registration.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Topic: Impresii de la examenul PMP
ComunitateA
Administrator
Posts: 17
Avatar
Reputation: 0
Impresii de la examenul de PMP
on: April 8, 2014, 12:20

Cum vi s-a parut examenul? Ce tipuri de intrebari au picat? Ce calificative ati obtinut? etc


xella28
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: April 9, 2014, 14:17

Salut,

Eu am dat examinarea la sfarsitul lunii ianuarie, anul acesta. As cataloga examenul ca si nivel de dificultate undeva la mediu spre greu.

In marea majoritate a intrebarilor exista tendinta de a te induce in eroare. Odata prin cantitatea mare de informatii care ti se dau, fiind nevoie sa extragi tu doar ce e important, cat si prin exprimarea utilizata. Cam toate intrebarile aveau minim 4-5 randuri, iar unele erau atat de mari incat nu incapeau pe o pagina (trebuia facut scroll). Insa am observat ca cele mai dificile erau cele scurte, unde uneori pur si simplu nu intelegeai ce te intreaba.

Dificultatea examenului as spune ca e apropiata de RITA SUPER PMP. Au fost multe intrebari din COST MANAGEMENT, trebuie sa visezi formulele CPI, SPI, CV,SV, ETC, EAC. De asemenea au fost si destul de multe intrebari din QUALITY MANAGEMENT si RISK MANAGEMENT.

Ca si pregatire, am citit RITA de 3 ori, dupa care am inceput sa fac probleme si am incercat ca dupa fiecare test sa imi acopar golurile folosind PMBOK-ul, insa nu l-am citit niciodata din scoarta in scoarta. Am invatat si ITTO-urile de la QUALITY, INTEGRATION si RISK, si din fericire cam de acolo au picat cam toate intrebarile de ITTO.

Mai jos aveti testele pe care le-am facut,precum si numarul de intrebari pentru fiecare si procentajul obtinut.

1 Rita PMP 1 200 77.50%

2 Rita PMP 2 200 87.50%

3 Rita PMP 3 200 88.50%

4 Oliver Lehmann 75 72.00%

5 Oliver Lehmann 175 77.71%

6 Rita Super PMP 200 71.00%

7 Passionate PMP 100 81.00%

8 Rita Super PMP 200 89.00%

9 Rita closing PG 78 82.10%

10 Edwel programs 200 72.00%

11 PMP free simulator 1 170 71.00%

12 certification.about.com 20 75.00%

13 examcentral.net 1 200 76.00%

14 Rita Fast Track – Procurement 47 83.00%

15 PMP free simulator 15 100.00%

16 examcentral.net 2 200 83.00%

17 PMP free simulator 2 15 93.30%

18 PMP free simulator 3 15 80.00%

19 RITA executing process group 249 85.50%

20 RITA planning process group 50 74.00%

21 PMP free simulator 4 15 80.00%

22 RITA M&C process group 21 85.70%


Mentionez ca la examen am luat MP în initiere, planificare și închidere și P în execuție și monitorizare și control.

Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii nu ezitati sa ma intrebati.


AndreiS
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: April 9, 2014, 18:19

Salutare !

PMP. Este o provocare pentru cei care vor sa obtina aceasta certificare in primul rand datorita modului diferit de abordare al proiectelor in viata de zi cu zi vs PMBOK.

Eu am inceput mobilizarea undeva in septembrie anul trecut, cand am inceput sa fac pur si simplu cateva teste pe internet. Media pe care o obtineam era undeva intre 40 si 55% si atunci am decis ca e musai sa citesc PMBOK-ul.

La sfarsitul lui noiembrie, am facut trainingul in vederea obtinerii celor 35 ore ore de contact. Dupa aceasta pregatire mi-am setat mult mai bine planul de studiu astfel :

– Primul Super PMP : 56% . Panica… trebuie sa ne apucam serios de treaba.

– Citit Rita + teste de la finalul capitolelor . Obtineam in medie 68-72%.

– Teste Rita PMP. Am facut aproximativ 5. Nu recomand mai mult pentru ca deja inveti intrebarile si raspunsurile iar rezultatul nu mai este relevant. La inceput scorul era undeva intre 60 si 70% iar spre sfarsitul programului de studiu ajunsesem la 80-85%.

– Teste Rita Super PMP. Am facut 4. Ca si in cazul testelor PMP, nu recomand mai multe. Am pornit de la 56% iar pana in examen ajusesem la 75-80%.

– Teste Rita pe Procese. Acestea le-am facut spre sfarsitul pregatirii, mai mult pentru aprofundare. ( In medie cam 120 intrebari din fiecare proces).

– Lehmann 175. Mie aceste intrebari mi s-au parut cel mai aproape de cele de la examen. Se aseama prin topica, mod exprimare, grad dificultate. Am luat un 77%

– Teste exam central. Media era undeva la 70-80%.

– Alte teste. ( free exam, Eldwell etc)

Sunt de parere ca pentru a nu avea emotii, trebuie sa aloci 2 luni pline acestei pregatiri, iar ultimele 2 saptamani trebuie sa fie intense. In felul acesta te obisnuiesti cu ritmul examenului, unde timpul mediu pe care il aloci unei intrebari nu ar trebui sa fie mai mare de 1 min pentru a avea timp si de o mica pauza la fiecare 50 intrebari.

Examenul. Am sustinut testarea la centrul Prometric la inceputul lunii martie. Din punct de vedere administrativ e important sa te prezinti cu un act de identitate cu semnatura ( permis de conducere sau pasaport). Nu ai voie cu absolut nimic in sala, in afara de un calculator, ciorna si creion pe care ti le pun la dispozitie cei de la centru. Toate aceste detalii apar oricum pe site, la inscriere.

Dupa cum spuneam, intrebarile au semanat foarte mult cu cele de la Lehmann. Gradul de dificultate a fost mediu spre high. Concentrarea este foarte importanta, pentru ca poti pierde cu usurinta ideea principala si astfel trebuie sa recitesti intrebarea si pierzi timp. Nu cred ca am avut mai mult de 10-15 intrebari sub 2 randuri.

Formulele de la Cost Management trebuie sa le stii foarte bine pentru ca pica multe intrebari pe baza lor, chiar daca nu trebuie neaparat sa faci calculele. Eu am avut cel putin 7 intrebari cu stadiul in care se poate afla o echipa ( norming, storming .. etc) si vreo 6 in care trebuia sa calculez numarul de canale de comunicare. Aici e trebuie sa fii atent daca managerul de proiect e inclus deja in numarul de membrii al echipei sau trebuie sa il adaugi tu.

Atentie ca este si un examen de limba. Topica, timpul verbelor si sensul unor cuvinte fie te pot ajuta sa alegi mai repede raspunsul corect fie te incurca mai rau. E bine sa ai si un dictionar pe langa tine cand inveti in cazul in care unii termeni nu sunt clari.

Sper ca informatiile prezentate de sa va fie de folos. Va stau la dispozitie pentru intrebari daca aveti nevoie. Este un examen ce necesita atentie, pregatire sustinuta si multa determinare, dar la final vei citi pe ecran Congratulations! You passed the PMP examen :).


Costin Nechita
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: April 10, 2014, 14:15

Examenul nu a fost nici greu dar nici usor.


Au fost intrebari care s-au inscris in linia celor pe care le-am intalnit in testele rulate insa au fost si unele intrebari cu abordare mai diferita (am remarcat un numar de ~10 astfel de intrebari)


– Un numar de aproximativ ~15 intrebari in care se aplicau formule ( de la numarul de stakeholder (3 intrebari de acest gen cu diverse enunturi) la CPI, SPI, CV, SV un EAC = BAC/CPI, si un TCPI de pronuntat asupra trendului, ceva de genul). Nu mi-a cazut nimic legat de PTA. Au fost 2 intrebari in care valorile pentru AC, EV, EAC se luai din niste grafice care umpleau tot ecranul.

– Cel putin 5 intrebari din Control charts. Mai diferit aici au fost urmatoarele:


Control limits in interiorul specification limits


O intrebare cu un control chart avand mai multe puncte , vreo 20 si casi variante de raspuns mai multe procese alcatuite din diverse puncte din chart. Prin eliminare am ajuns la 2 procese care aveau ceva de genul: unul din ele avea un punct pe linia de specification limit iar celalalt unul din puncte sub lower control limit. Intrebarea era care din ele este out of control.


– 3 x network diagrams

– Crashing , fast tracking

– Lag – 4 activiti : Start –> A , Start -> C, A-> B , C->B, de precizat ce lag exista intre C si D. Ceva de genu , nu-mi mai amintesc exact

– 1x Scatter diagram, de identificat aceste tool-uri

– 2 x Fishbone, cause-effect diagram

– ITTO din QA: process analysis si quality audit

– Cel putin 4 intrebari din Tuckman ladder, unele intrebari cu formulari destul de la limita intre Norming si Performing

– Intrebari din procurement , tip de contracte : 3 intrebari

– Milestone chart o intrebare

– 1 x Virtual team

– 3 x PM powers

– 3 x Techniques for resolving conflict

– Team performance assessment in ce process se face

– RACI : erau mai multe proiecte si trebuia precizat care din acele proiecte e incorrect: oric ca avea de 2 ori A sau de 2 ori R ceva de genul

– 1 x Delphi


Gabriel Rusu
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: April 10, 2014, 18:15

Pentru examen am citit de patru ori Rita si slideurile de la Narciss de multe ori, cu o mare atentie acordata flowului dintre procece si input/output/tools.


Ca si teste, am dat de doua ori super pmp, la primul test am luat 65%, iar la al doilea 75%. lehman cu 78% si cateva zeci de intrebari random. Nu pot spune ca am pus mare accent pe teste, mai mult pe documentatie.


Important este sa nu existe gauri in bagajul de cunostinte, exista posibilitatea, cum a fost la mine, sa imi pice cinci intrebari in care sa folosesc formula numarului de linii de comunicare.


Sincer, fiind pregatit pentru examen, principalul risc mi s-a parut ca este managementul timpului si al atentiei asupra intrebarilor. Exista riscul ca pe partea initiala sa te grabesti ca ai impresia ca nu ai timp, iar pe partea de final sa tratezi intrebarile cu superficialitate pentru ca ai impresia ca intrebarile sunt usoare.


Feedbackul lui Narciss pe parcursul pregatirii este de apreciat, trebuie exploatat la maxim.


DanielaCupsa
Member
Posts: 30
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: April 24, 2014, 20:32

Salut la toti!


Mie examenul mi s-a parut destul de greu. Eram obisnuita ca acasa terminam simularile in max 2 ore jumatate. La examen mi-a luat 3 ore si 45 min sa termin toate intrebarile. Nu am marcat decat 2 intrebari pt review.

Nu am luat pauza. Cand a vazut ce daravela e cu semnatul de iesire si intrare in sala, ca toaleta e sus pe scari si ca e una singura, ca te ia iar la controlat cu detectorul de metale, etc, am preferat sa strang din dinti si sa ma concentrez. Mi se pare total aiurea ca nu iti da voie nici macar cu o sticla de apa inauntru si ca sa bei o gura de apa trebuie sa treci prin tot protocolul.


Din intrebarile de la examen:

– cam 12-14 intrebari au fost pe Earned Value: am tot calculat CV, SV, CPI. A fost o intrebare de calculat EAC( cu BAC/ CPI) si una pt TCPI. Vreo doua intrebari au fost cu grafice din care trebuia sa-ti iei PV, AC, EV.

– vreo 2 intreb de calculat canale de comunicare

– vreo 6-7 intreb de retele – de calculat float, de determinat critical path. Una din intrebari avea un Network diagram imens, dar intrebarea era ce float e pe critical path, deci e bine sa citesti intai intrebarea, altfel te apuci sa calculezi cu harnicie Critical Path degeaba.

– vreo 10 intreb din Quality: diferenta dintre Quality Assurance si Quality Control, output-uri de la Quality Assurance si QC, intrebari despre quality tools.

– vreo 10 intreb din Risk: aveai niste situationale si te intreba ce fel de strategie de raspuns la risc s-a aplicat. 2 intrebari au fost legate de risc reassessment.

– intreb pe Initiating: legate de inputuri si outputuri.

– din HR: am avut min 4 intreb din Tuckman – niste situationale si trebuia sa zici in ce stadiu era echipa. Apoi o intreb cu teoria X, una din Herzberg. Apoi diferenta dintre Aquire PT si Manage PT. Plus inca vreo 3 intreb pe conflict management si una de leadership style.

– 8-10 intrebari din Change management process –

– vreo 2 intrebari pe Configuration management

– 8-10 intrebari din Procurement – nu a trebuit sa calculez PTA. Din situationala trebuia sa zici ce contract s-a ales sau sa recomanzi tu cel mai potrivit tip de contract. Cel putin 2 intrebari au fost de alegere a contractului din perspectiva sellerului.

– 1 intrebare legata de comunicare pull vs push

– au fost 2 intrebari clar gresite. De ex pe o retea nu se dadea durata de executie a unei activitati, dar totusi te intreba ce float are predecesorul ei.


Ca pregatire mie mi-a luat aproximativ 4 luni si am depasit media de 80 de ore. Cu toate simularile estimez aproximativ 110 ore.

Am citit Rita de 3 ori: prima data cate un Knowledge area pe sapt, a doua oara cate un KA pe zi, iar a treia oara am citit-o in 4 zile..

Teste: 3 super PMP, 3 pe KA unde trebuia sa insist, Lehman, diverse alte teste de pe net (cam inca vreo 5-6).

Cred ca se poate trece examenul si cu un timp de pregatire mai mic si o medie de 80 ore, dar eu am vrut sa fiu sigura ca iau din prima.

Ca rezultat am avut la Closing "Moderately Proficient" si "Proficient" la restul.


In general mi-a placut mai mult invatatul decat examenul. Certificarea e ea draguta, dar dupa mine conteaza mai mult ceea ce esti si ceea ce stii sa faci.


Spor la invatat si multa bafta la examen!


Rodolfo Manolache
Member
Posts: 12
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: May 27, 2014, 14:18

Salut,


Eu am inceput sa ma pregatesc chiar de la inceputul lui Februarie, ca urmare am tras tare cam 3,5 luni, adica (estimare) 14w x 5d x 5 = 350 ore. Nu va panicati ! Eu am avut mult de recuperat :o) !

Ca pregatire:

1-Per total am citit RITA de 2 ori

2-Am facut teste si am incercat ca dupa fiecare test sa citesc si teoria corespunzatoare din PMBOK, insa nu l-am citit niciodata “cap-coada”.

3-Am citit de 2 ori slideurile de la Narciss, cu o mare atentie acordata flowului de CRs(PerfIntChngCtrl) si Deliverables (ClsPrjOrPhs).

4-Mai jos aveti testele pe care le-am facut.


La examen am ajuns cu aprox 40 de minute inainte (n-am avut somn :o) ). Centrul PROMETRIC este langa CasaPresei (Bvd Expozitiei), in cladirea Facultatii Romano-Americane, intre cladirile A si B, se intra de afara pe o usa la stanga (pe sub arcade) si se coboara la demisol unde esti luat in primire. Prezinti documentul (eu am dat carnetul de conducere deoarece contine atat numele cat si fotografia si semnatura dar aveam ca rezerva si pasaportul si buletinul) si pana sa te cheme in sala primesti o lista cu instructiuni pe care sa le citesti. Eu am avut la mine si Confirmarea/Reminderul examenului, primit automat prin email. Cu aproximativ 15min inainte de ora programata, m-au chemat si a inceput “dansul”: golesti toate buzunarele, toate lucrurile (mobil, acte, ceas, batista, etc) le-am pus intr-un dulap (fiecare inchide si primeste cheia) dupa care te controleaza cu detectorul de metale (?!) si intorci pe dos (daca se poate :o) ) toate buzunarele. Eu chiar aveam multe buzunare si intr-unul din ele am gasit o hartie: am aruncat-o si apoi am reluat controlul de la inceput(detector, toate buzunarele…) ! Am povestit toate amanuntele astea ca sa intelegeti ca dureaza, ca acelasi control se face si daca cereti pauza in timpul examenului si ca in pauza cronometrul continua sa mearga !

La intrarea in sala primesti 2 creioane (clasice, cu guma), parca 5 foi pentru calcule, un calculator si o punga cu dopuri pentru urechi(nu e gluma). Esti condus la locul tau si poti incepe testul. Este important (nu este obligatoriu !) sa nu dai SKIP la Tutorial pentru ca poti folosi cele exact 15min pentru a scrie pe ciorna formulele invatate (sa-i zicem “vidaj de memorie” :o) ).


Despre examen (imi cer scuze, dar chiar nu mai stiu informatii legate de numarul intrebarilor per categorie:

– Dupa cum spuneau si ceilalti colegi, in general, examenul nu este foarte dificil, dar departe de banal. Este foarte apropiat de RITA SuperPMP.

– Majoritatea intrebarilor au 4-5 randuri si vor sa te incurce (atentie la conditiile gen NOT, EXCEPT, etc !).

– Trebuie stiute foarte bine formulele de EV (CPI, SPI,EAC,TCPI…). Sunt destul de multe intrebari nu numai cu calcule dar si cu “variance” (CV, SV) de unde trebuie sa deduci statusul (under/over/behind/ahead). Acum suna usor, dar in timpul examenului este cu totul altfel.

– Nu am avut PTA

– Intrebari din care sa-ti dai seama unde esti in proiect: QualityAssurance/Control, Planning/Executing, etc

– Intrebari din Procurement: tipuri contracte(sa alegi cel recomandat situatiei), riskul (buyer/seller) in situatia data.

– HR: Tuckman, teoriaX, conflict management.

– Numar canale de comm.


Cam asta. Stiu ca nu este destul, dar este o idee despre examen. Mai vreau sa adaug ca eu nu am luat pauza si ca am terminat de raspuns cu vreo 30 de secunde (nu exagerez !) inainte de timp. Am mai putut doar sa controlez daca am raspuns la toate intrebarile, deci nici vorba de Review adevarat ! Ca urmare pot spune ca pentru mine a fost destul de obositor. Oricum, examenul este un maraton, asa ca nu va panicati (prea tare !) in timpul lui, nu pierdeti prea mult timp la o intrebare (dati raspunsul considerat si treceti mai departe) si ganditi-va ca la sfarsit, “per total” va fi bine !


Daca ati ramas treji pana la randul pe care-l scriu acum inseamna ca totusi nu v-am obosit prea tare cu amanuntele. Oricum, puteti considera asta ca pe un antrenament pentru examen :o) !


Era sa uit testele facute pentru pregatire (in afara de cele de la sfarsitul capitolelor din RITA):

– pmcomm/download (Test30Q – P&R Responsibility, Testele1-8de50Q/1H, Test10Q – INTEGRATION, Test10Q – HR, Test10Q – COMMUNICATION, Test10Q – STAKEHOLDER, Test1-200Q.PDF)

– RITA (4 teste SuperPMP-200Q, Planning-502Q, Executing-362Q, M&C-462Q)

– cate 1 test de 200Q de pe ExamCentral, PmStudy si HeadFirst.

Inainte de examen, un SuperPMP il terminam in aproximativ 03h15m cu rezultat de “80siunpic”% :o).


Nu va mai spun decat Spor la invatat si mult succes la examen (adica "Tot Inainte !", pentru cunoscatori :o) ) !


Daca mai aveti nelamuriri nu ezitati sa ma intrebati.


Leonard Alexandru
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: May 30, 2014, 15:54

Salut,


Am trecut examenul acum 1 an de zile de aceea imi amintesc mai putine lucruri despre procesul de invatare si cel de examinare.


De invatat am invatat destul de mult, am facut pe la sfarsitul lunii ianuarie training-ul cu Narciss si inainte de acest training nu aveam deloc pregatire teoretica in acest domeniu (nu auzisem de PMP). Dupa training am invatat in jur de 4 luni, destul de asiduu, cu siguranta peste 80 de ore. Cum s-a zis si mai sus, probabil ca il luam si daca studiam mai putin dar am vrut sa fiu sigur. Ca si materie eu imi aduc aminte ca in afara de slide-urile de la curs am mai citit Rita de 2 ori, PMBok Guide o data (cel mai greu, normal 🙂 ), am mai citit o carte scrisa de Kim Heldman care mi s-a parut bunicica si am ascultat o serie de podcasturi, de Cornelius Fichtner, asta din urma mi s-a parut foarte ok, mai ales ca puteam asculta in timpul in care nu invatam propriu-zis (de exemplu in drum spre munca).


Dupa ce am trecut de vreo doua ori prin materie am inceput sa dau teste, mai intai cele de la Narciss si apoi cele din Super PMP, nu mai stiu exact cate, foarte multe…ajunsesem sa iau peste 95% la ele (in principiu pentru ca se repetau) precum si alte teste care se gasesc free pe net.


Examenul mi s-a parut destul de greu pentru ca au fost destul de multe intrebari de genul :"care e cea mai buna solutie pe care o poate aplica PM-ul in situatia X". Au fost si cateva intrebari usoare, in special cele de EV dar si unele de teorie pura. Au fost si cateva intrebari de genul input sau output la procese. In ultimele zile ma axasem pe partea asta si majoritatea ajunsesera sa mi se para destul de logice, incat nu am avut probleme pe la astea, cred…


Examenul e greu si in ideea in care tine mult, si mai ales ca eu am avut si ghinionul sa stau langa un tip care avea un tic probabil, si dadea click foarte des si foarte apasat, destul de deranjant, chiar si cu casti peste dopuri. Am terminat cam in 2:45 cu tot cu review si totusi am stat cu sufletul la gura cand asteptam rezultatul.


Daca nu ma insel am luat Proficient la toate mai putin la Closing unde am luat Moderately Proficient.


Pe mine m-a ajutat si Narciss prin mail-uri destul de mult, de fiecare data cand parcurgeam un capitol imi notam subiectele sau conceptele pe care nu le-am inteles si in momentul in care se adunau mai multe ii trimiteam mail si asa am ajuns sa stapanesc bine aproape toata materia.


In concluzie, este un examen greu si este necesara o pregatire destul de serioasa in prealabil, din punctul meu de vedere.


Leo


irinel_ratiu
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: July 12, 2014, 14:42

Salutare tuturor,


Dupa cum am promis colegilor de curs revin cu impresii despre examen.


Desfasurarea examenului:

Am folosit cele 15 minute de acomodare cu metoda de desfasurare a examenului pentru a-mi nota pe ciorne formulele de la EVM, EMV, time mgmt, procurement, teoriile motivationale (HR Management), teoreticienii de la QM – mi-a luat maxim 10 minute, le-am mai revizuit inca odata si-am inceput.

Dupa ce am inceput examenul am parcurs primele aproximativ 150 de intrebari in primele 2 ore, fiind marcate pentru review cam 40 din ele (nu neaparat fiindca nu le stiam ci pentru ca vroiam sa le mai revizuiesc o data realizand ca am sufficient pentru asta). Am luat o pauza de apa de 5 minute, dupa care am continuat cu restul de 50 de intrebari.

Dupa 3h:15m terminasem de raspuns la toate intrebarile si am inceput review-ul lor. Mi-am mentinut raspunsul initial la peste 80% dintre, la 6-7 intrebari a trebui sa procedez prin eliminare, iar la una sunt sigur ca era gresita, se cerea float-ul unei activitati fara sa se precizeze durata tuturor activitatilor din AON (sau nu scria ca activitatea respectiva este pe drumul critic).

Rezultatul a fost “Proficiency” pentru toate PG, mai putin Execution unde am luat “Most Proficiency”.


Tipul de intrebari:

Cost Mgmt – EVM am avut minim 10 intrebari (inclusiv de a calcula TCPI), sau trebuiau interpretate grafice in care erau reprezentate AC, EV si PV.

-HR Mgmt – multe din stadiul echipei – Tuckman ladder – aprox 5 – unele destul de la limita intre norming si peforming, au mai fost unele despre ground rules sau TheoryX.

Comm mgmt – nr. de canale de comunicatie 4.

Calculat drumul critic sau float – peste 5.

Procurement – alegerea tipului de contract – 5 intrebari, destul de complexe fiindca in multe trebuia ales de exemplu intre CPIF si CPAF, te mai ajuta contexul in care era pusa intebarea. Nu am avut de calculat PTA.

QA – cele 7 basic Quality tools trebuie stiute foarte bine, destul de multe intrebari din aceasta Knowledge Area – peste 12.

Social and responsability mgmt – 3-5 intrebari.

A fost si o intrebare amuzanta, in enunt aveam un AON cu 20 activitati, foarte complex si fiindca am avut inspiratia sa citesc variantele de raspuns inainte de a calcula, am ales varianta– „Activitatile de pe critical path au 0 float”.


Dificultatea examenului – as aprecia-o la ca fiind peste RITA PMP si examcentral.com, putin sub RITA SuperPMP si Lehman.


Concluzia mea: tratati examenul ca un proiect (mai complex :)), faceti-va o strategie de invatare/monitorizare a progreselor/de examen, si faceti destul de multe teste de 200 de intrebari.


Ca si pregatire, am citit RITA de doua ori, PMBOK o data, am facut destul de multe teste de 200 de intrebari ca sa-mi dau seama de scor si de viteza de raspuns – 3 PMP si 2 superPMP de la RITA, unul de la examcentral, un Lehman de 175 si testele de la knowledge area din RITA. Nu am facut mai multe ca incepusem sa retin intrebarea si raspunsul corect si scorurile dupa aceea nu mai erau relevante. Scorurile inainte de a incepe sa retin perechea intrebare/raspuns corect erau intre 78%-87%.


Cam asta e, Mult succes tuturor!


Alina_Boboc
Member
Posts: 6
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMP
on: July 16, 2014, 19:55

Buna ziua tuturor,

Iata si din partea mea citeva impresii de la examen – iulie 2014:

Se pare ca vara e o perioada buna pt examene: am fost doar 2 persoane in sala si a fost liniste, o atmosfera foarte confortabila.

Atentie ca pt identificare trebuie neaparat pasaportul; cartea de identitate cica nu e buna fiindca nu contine semnatura. Eu le aveam oricum, preventiv, pe ambele cu mine si mi s-a zis ca doar pasaportul e ok. Din aceeasi categorie – sa nu mergeti raciti la examen, ca nu e voie cu batiste de niciun fel, nici servetele, nici macar cirpa de sters ochelarii.

Intrebarile mi s-au parut destul de grele si anume mai grele in partea de inceput (prima jumatate). In prima jumatate nu am reusit aproape deloc sa cistig timp, abia in jumatatea a doua am mai recuperat si in final am terminat in 3h30 min. In ultima jumatate de ora am revazut aproape tot ce marcasem pt review; au fost 3 intrebari usoare pe care le gresisem din motive de traducere din limba engleza+ presiunea timpului si pe care le-am corectat. Deci e util sa tragi sa economisesti timp, cit de mult se poate, pt acest review.

Eu am invatat in special dupa RITA (inclusiv testele RITASuperPMP si celelalte teste) si materialele de la curs si foarte putin dupa PMBOK. A fost ok, am luat "proficient" la toate categoriile, desi m-am dus la examen fara sa stiu pt fiecare proces input/ output/ tools and techniques, decit ce am retinut pe baza de logica.

Intrebarile din examen au fost relativ asemanatoare cu cele din testele facute in timpul pregatirii; nu a fost nimic surprinzator (dar nici nu a fost macar o intrebare identica cu cele facute de mine in pregatire – sau nu mi-am dat seama de asta).

Cam atit, "la cald" (chiar astazi cind scriu am dat examenul).

Cele bune tuturor,

Alina


Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Page loaded in: 0.105 seconds.

Rating: 4.8/5. From 23 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.