Forum

Guest  

Welcome Guest, posting in this forum requires registration.

Pages: 1 [2] 3 4
Topic: Impresii de la examenul de PMI_ACP
mihai.marculescu
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: May 2, 2018, 14:49

Salut,


Vreau sa va spun si eu cateva impresii de la examenul de PMI-ACP. Consider ca ar putea ajuta viitorii candidati asa cum si pe mine m-au ajutat comentariile de mai jos.

Incerc sa fiu cat mai structurat:


– de unde am plecat:


Cursul l-am absolvit la final de ianuarie. Tin sa mentionez ca vin dintr-o zona care pana de curand nu a avut mare lucru in comun cu zona Agile

(sunt PM de network si proiecte crossfunctional la Vodafone) si de aceea probabil ca dintr-un anumit punct de vedere am avut un handicap (notiunile aflate desi rezonau

cu mine nu erau neaparat atat de la indemana). Totusi am experienta de 3 ani si in PM si PMP-ul luat acum vreo 5 ani.


– pregatire + resurse si teste:


Dupa cursul lui Mihai am trecut din doua ori prin slide-uri dupa care am mai dat odata cap coada testele de la curs si de doua ori prin Griffiths.

Dupa am dat cap coada testele din Griffiths si cele doua teste din Andy Crowe trimise de Mihai.

Iar dupa am dat cele 2 teste de 20 de intrebari de pe PM Community.

In plus pt ca imi cumparasem cartea lui Griffiths am mai avut inca un test de 60 de intrebari bonus (intrebari care insa nu au diferit prea mult de cele existente in carte sau cele de la curs)

M-am uitat in diagonala si pe Agile Practice Guide trimis de Mihai si pe Kanban in action de Marcus Hammarberg (insa f f in diagonala :))

Timp de lucru efectiv intre 80 si 100 de ore cu acceleratie in ultima saptamana si cu o inconstanta destul de mare spre f mare (si datorita mie si datorita mediului extern )

Evident nu m-am tinut de programul initial in care ziceam ca termin pana la final de martie (delay de o luna)


– cum au fost intrebarile:


Intrebarile nu mi s-au parut f complicate. Cu mici exceptii mi s-a parut ca nivelul de dificultate a fost mediu.


– incadrare in timp, timp de review


Intrebarile le-am terminat in 2:45h cu o pauza de baie si apa dupa 2h. Cronometrul merge in continuare in timpul pauzei iar timpul pierdut cu tot cu verificarile la intrare in sala

e de vreo 10 min.

Probabil ca per total in jur de 2:30h efectiv e timpul necesar de lucru.

Nu m-am intors la intrebari desi imi pusesem 2 intrebari in review. Nu am avut nici baterii de intrebari dificile care sa fie urmate de intrebari mai usoare. Cu mici exceptii

cam toate mi s-au parut la fel.


– tipuri de intrebari:


1. toate intrebarile sunt situationale (sau oricum mai mult de 95%)

2. au fost multe intrebari de tipul: as an agile practitioner you….unde trebuia sa identifici rolul

3. multe intrebari se puteau raspunde prin eliminare de enunturi gresit, nu am intalnit f multe in care sa fiu in dubiu intre doua raspunsuri aproape corecte

4. multe intrebari aveau raspunsuri tip command and control ce se puteau elimina

5. am avut si un burn down chart iar raspunsul trebuia dat in functie de interpretarea graficului

6. multe intrebari se rezolva cu principiul de: take it to the team

7. multe intrebari au fost de tipul: in the middle of…the sprint, release planning, etc.. se intampla ceva. Cum procedezi.

8. despre lean nu am avut nicio intrebare directa ci indirecta legata de waste, despre kaizen am avut o intrebare, TDD o intrebare, ROi doar o intrebare (btw a fost vorba de un ROI negativ :)), in rest scrum si xp

9. orice alta intrebare se rezolva pornind de la valorile si principiile Agile.


– arii mai dificile:


Nu as putea sa identific o arie sigur insa daca ma iau dupa rezultatele obtinute la Value Driven Delivery am obtinut rezultat in target.

Au existat si vreo 3 intrebari la care efectiv nu am inteles enuntul si ce se cere. Nu cred insa ca au facut mare diferenta.


– rezultate:


overall above target (pe toate domeniile mai putin VDD unde am iesit on target)


– alte lucruri relevante:


mi-am facut mai multe griji decat a fost cazul, mai ales pt ca personal la examenul de PMP nu am fost sigur ca il iau pana cand nu am vazut rezultatul.

examenul e si el destul de lung, 3h inseamna un examen de anduranta pt ca ajungi sa te "plictisesti" de atatea intrebari. faptul ca am dat duminica m-a ajutat si cu aglomeratia si cu parcarea

si cu faptul ca in centru era destul de gol. A contat faptul ca am avut un plan facut cu Mihai si modul de abordare. Cred ca pt non practitioners conteaza sa isi isi construiasca puzzle-ul cu ceea ce inseamna un flow agile

si sa il inteleaga cum se compune (e ceea ce m-a ajutat pe mine – insa puzzle-ul l-am inteles abia spre final)


This was it!

Bafta celor care sustin examenul si capul sus!


roxana cristea
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: May 23, 2018, 11:33

Hey guys,


Am participat initial la cursul de PMI-ACP din dorinta de a intelege aceasta noua abordare care e din ce in ce mai cunoscuta. Am adresat pe mail cateva intrebari despre structura, organizare, experienta, posibilitatea certificarii dupa PMI-ACP curs – si Mihai m-a ajutat cu toate informatiile. Multumesc! Asadar m-am inscris la sfarsitul lui ianuarie 2018 la curs. Certificarea am dat-o pe 20 Mai 2018, insa am mai avut o tentativa la sfarsitul lui martie ( inainte de schimbarile de terminologie), dar mi-am dat seama ca nu eram pregatita nici la jumate in acel punct.

Cum m-am organizat cu planul? Din nou, Mihai a avut un rol fantastic aici, m-a ajutat cu o schema foarte clara si ajustata pe orele pe care le-am estimat si am incercat sa ma tin cat de cat de ea:

– Citit slide-urile de la training de 2 ori – la interval de 1 luna si facut schite de informatie

– Citit cartea lui Mark Griffiths de 2 ori – la interval de 1 luna (m-a ajutat mult sa consolidez baza)

– Cartea Lyssei Adkins – Coaching Agile team (frunzarita)

https://www.mountaingoatsoftware.com/ Mike Coahn blog pentru experiente/ aprofundari de notiuni pe baza de cuvinte cheie

– Dat testele din training si din carte ( separat si impreuna de ajunsesem sa le stiu aproape pe de rost) – de la 60% ajunsesem la 90%

– Dat testele de pe pmcommunity

– Am mai gasit si alte teste de pe diverse surse (Lynda, Safary)

– Extra teste – Andy Crowe – 200 intrebari


Tin sa mentionez ca ultima saptamana inainte de examen a fost critica – am citit non stop (de la 9 la 12-1 seara). Eram atat de stresata ca nici nu ieseam din casa sa ma relaxez/sa ma plimb. Experienta mea era strict legata de modelul waterfall (nu si in Agile) si singura mea solutie era sa citesc atat de mult incat sa ma obisnuiesc cu acest mindset.

Am avut si 2 sesiuni Skype cu Mihai (ce-i drept imi mai trimitea mailuri de status check care constau mult in anularea amanarii 🙂 ) in care am discutat anumite intrebari/ notiuni pe care le stiam din teorie, insa nu prea le intelegeam in practica: estimarile si practica lor, EVM, ce se intampla cand in mijlocul iteratiei se adauga user stories, cand se imbolnaveste un team member, cand sonsorul nu e multumit, etc.


Ziua Z: emotii!! Aveam la 12:30 stabilit examenul, am ajuns cu o ora inainte. Am fost intrebata daca vreau sa intru pe loc si am cerut inca 10 min sa ma setez psihic. Am acceptat situatia si m-am dus sigura pe mine in sala.

A inceput examenul (am primit un super sfat de la Mihai sa imi fac un plan de raspuns pe ciorna: dupa 30 min, dupa 1 ora, etc).


Sfaturile mele pentru voi:

1. Gandeste teoria din punct de vedere situational – consolideaza-ti bine rolurile si ceremoniile dpdv responsabilitati/skilluri, riskuri, burn down chart-ul de explicat dpdv grafic, situational leadership, coaching & mentoring, self-organized team, sponosorul nu e engaged, informatiile nu sunt clare, nu se atinge velocitatea, apar informatii noi, in demo apar probleme, ce se intampla in cazul in care stakeholderul nu vine la workshop, cand si in ce conditii avem affinity estimation/relative sizig/planning poker, techical dept & arhitectural spikes, situatii legate de risk severuty, expanding roles, etc.

2. Clarifica bine scopul si obiectivul cremoniilor (si rolurile aferente implicate)

3. Sunt multe intrebari legate de Agile Mindset ( as an agile practitioner…) si aici trebuie sa aplici valorile si principiile.


Overview in tehnica de raspuns:

– Aprox 20 intrebari – raspunsuri usoare, doar cu basic knowledge (spre sfarsitul testului)

– Aprox 20 intrebari – posibilitate de raspuns prin eliminarea a 3 variante (mai spre mijlocul testului)

– Aprox 70 intrebari – cu 2 variante tricky de raspuns (prima parte a testului)

– Aprox 10 intrebari – mai greu de ales pe care le-am lasat la review.

In ultimele 15 minute mi-am lasat timp sa verific:

– Cele 10 intrebari de la review

– Primele 10 -15 intrebari de la inceputul testului ( chiar am modificat 2 raspunsuri) deoarece mi-am dat seama ca la selectarea intrebarii ( highlight cu mouse-ul pemtru verificare) selectam aiurea alt raspuns. Atentie aici.


Rezultatul PASS

– Agile Principles and Mindset – Target

– Value-driven Delivery – Above Target

– Stakeholder Engagement – Needs Improvement – SHOCK!– am tratat cu superficialiate ( se vedea acest pattern si la teste) acest capitol si am avut mare noroc ca am facut la celelalte categorii.

– Team Performance – Target

– Adaptive Planning – Target

– Problem Detection and Resolution Above Target

– Continuous Improvement (Product, Process, People) Above Target


Va urez mult succes! Chiar nu e un examen de tratat superficial. Investiti timp in situatii practice pentru ca despre asta va fi in examen. Aveti incredere in voi.

Sper ca experienta mea dintr-un mediu non-software sa va ajute.


Radubaluta
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: November 4, 2018, 14:18

Hello, hai sa va zic cum a fost in cazul meu, și încep cu ce e mai recent.

Examenul:

După câte ați observat și pana acum, multă lume spune ca întrebările nu sunt ca cele din carte și ca se testează situatiile(practica nu teoria). Chiar așa e :). In toate testele pe care le-am facut acasa a fost 10% studiu de caz, 90% ‘teorie’. La examen e pe dos.

Întrebările nu sunt grele, majoritatea au răspunsul evident, doar ca mai sunt câteva (15-20) unde sunt 2 versiuni aproape la fel, tu trebuind sa o alegi pe cea buna.

Timpul mie mi-a fost suficient, am terminat după 1h30min cu vreo 15intrebari marcate. Mi se pare cel mai ok approach sa treci prin toate fără a sta mai mult de 2min pe întrebare(dar nici sa nu dai click imediat). Vei mai avea timp sa treci prin ele o data, iar la sfârșit mai rămâne un pic pentru a le verifica a 3a oară pe cele marcate.

Ca și zone ce mi se par critice ar fi Agile Mindset și Agile Roles. Dacă știți foarte bine ce rol are fiecare pe proiect o sa răspundeți din prima corect. Mie mi-au picat foarte multe situații de Product Owner/Project Lead pus in fata unei decizii. Cred ca 70/120 au fost așa.

Ca și tip de probleme: ce faceți dacă se îmbolnăvește un membru al echipei, dacă clientul nu Răspunde la telefon, dacă produsul nu mai e competitiv, daca apare o problema tehnica.

Ca guideline de răspuns majoritatea din agile manifesto: oameni, produs funcțional livrat, prioritățile clienților, fail fast, etc.

NU am avut nicio întrebare cu al 5lea pas sau al 3-lea stagiu sau mai știu eu ce. Mi s-au părut cele mai e ervante lucruri care apăreau in testele din carte.

TREBUIE sa știi ce înseamnă cuvinte :). Termeni cheie ca: scope, cost, Story, defect, lead time, spike o sa fie in text și dacă nu știi ce înseamnă va trebui sa ghicesti. Dacă ai noroc e posibil ca un cuvânt sa fie explicat in alt enunt(mi s-a intamplat cu ‘deffer’)

Cum am învățat:

Eu nu am avut cum sa pun timp de-o parte sa învăț din cauza programului foarte haotic, a trebuit sa fiu foarte ‘agile’ :). Am făcut cursul in mai, am dat examenul in Noiembrie. Avem un copil mic și realitatea dura este ca nu am cum sa învăț acasa. Soluția mea a fost sa stau de la 9seara când mai puteam tine ochii deschiși sau sa ma trezesc la 6 și sa citesc. Nu a fost nicio zi in care sa stau mai mult de 2h sa învăț. Am profitat cât am putut de munca, am pus ședințe de o ora in calendar și am mers in sala dacă in săptămâna aia nu avusesem cum sa învăț acasa.

Am plecat de la planul lui Mihai de care m-am tinut doar ca backlog, nu cu estimările lui.

Cartea am citit-o câte un capitol la 1-2 săptămâni, cu conspect pe text. In general cuvinte cheie. Mi-a luat vreo 2 luni.

Apoi am mai trecut o data prin carte și slide-uri încercând sa văd dacă știu chestii și completând caietul cu termeni pe care nu ii știu.

A inceput partea mai complicata cu testele, am făcut de fiecare data un test complet. Nu am stat mai mult de 2min pe întrebare, am răspuns instinctiv dacă nu știam. De fiecare data a doua zi după test verificăm rezultatul și treceam ce nu știu in caiet. Am făcut cam un test pe săptămâna. Curs, carte v1,v2, teste de pe net(Greycollege, simplylearn),

Cu o luna înainte de examen am făcut cele 2 teste de la AndyCrowe, mi-au ieșit 80 și 85 scorurile și m-am înscris la examen.

Următoarea luna am repetat teste și notat ce nu știam in caiet. Nu am mai folosit cartea, ci caietul scris de mine, mâzgălit.

Ultimile 3 zile am făcut teste din aplicația Ritei, care m-au tinut ocupat cam 6h in prima zi, in rest citit caietul.

Testele sunt bune la a descoperi ce nu știi ca nu știi :). Și atât.

Dacă aveti mai puțin de 80 la un test, e mai bine sa învățați ce nu știți decât da mai faceți un test.

Avantajul meu a fost ca nu m-am grăbit și am putut sa ‘sedimentez’ cunoștințele. Am făcut testele rar și regula cu dacă citești de 3 ori același lucru in forme diferite ții minte functioneaza.


achimutz
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: November 30, 2018, 15:38

Buna

Asa cum colegii mei au publicat impresiile lor, cred ca am si eu obligatia sa o fac. Vreau sa multumesc tuturor care au postat aici pe forum ce au facut pentru examen pentru ca m-a ajutat foarte mult.


Situatia mea:

Ca si Mihai Marculescu eu nu vin din zona IT, ci din zona de inginerie specializata pe Servicii de Petrol si Gaze in Marea Nordului, folosind Remote Operated Vehicles de pe Vapoare. Singurul avantaj a fost ca sunt Lean&6 Sigma Black Belt si folosesc cu echipa metoda de lucru Kanban.

Inainte de curs am citit cam 7 din cele 10 carti cerute pentru examen.


Cursul de ACP l-am facut in Ianuarie iar examnul l-am dat pe 28 Noiembrie.


Pregatire:

AM primit tot pachetul de pregatire de la RMC (PMI-ACP Exam Prep + PMI-ACP Hot Topics + versiunea de teste On-line) si cred cu tarie ca aceasta carte + teste sunt obligatorii petru test.


Am inceput prin a citii cartea, si dupa ce am terminat-o prima data am facut testele din carte, care mi-au indicat ca mai trebuie sa recitesc cartea inca o data. Prin carte am trecut de 3 ori si am tot revenit pucntual unde vedeam ca nu imi amintesc ce se discuta.

ACP HOT TOPICS – pt mine a fost un ajutor foarte bun pt ca aveam acea cartulie mica peste tot unde calatoream cu munca.


Dupa ce am citit cartea de 3a ori si o pauza destul de mare datorita muncii, am inceput cu testele RMC.

Cred ca datorita faptului ca aplicam destul de mult in job ceea ce citeam, am sedimentat cumva pricipiile. Cand Am inceput cu testele RMC faceam undeva la 78%.

M-am inscris la examen cand am facut la primul test de 82%. (mentionz ca testele erau facute la o distanta de o saptamana intre ele. 5 teste in total).


Examenul:

Asa cum descriu toti. Examenul a fost si pt mine 95% situational.

Vreau sa subliniez catea aspecte tehnice de la examen:

– Softul te lasa sa faci highligh la cuvinte (eu l-am folosit la fiecare intrebare sa fac highligh la cuvinte cheie gen: roluri, pass/fail, situatia). in felul acesta extragi din propozitie cuvintele cheie si te concetrezi pe cerinta.

– Softul te lasa sa machezi raspunsurile gresite prin faptul ca tragi o linie peste raspunsul gresit (in 95% din cazuri am putut elimina 2 raspunsuri ca fiind gresite)


Modul meu de a aborda intrebarile:

– este improtant sa intelegi rolurile care sunt descrise. acele roluri iti ofera o parte din raspuns.

– cand nu eram sigur pe raspuns imi aminteam o vorba a lui Mihai de la curs: "Bring it to the team". (orice problema/solutie cauti, nu o oferi tu personal, ci intrebi echipa cum vrea sa o rezolve)

– alt pricipiu pe care l-am folosit a fost Plain Vanilla Agile. Scrie in carte ca nu o sa primesti intrebare decat din metodele descrise si destul de clar ca fie e Scrum sau fie este XP sau Kanban.

– fiecare metoda are cateva principii de baza. daca iti aduci aminte de ele va fi mai usor la examen. (exemplu: era o intrebare din Kanban si raspunsul ducea la pricipiul: Make policies processes explicit).


Primele 15 intrebari erau situationale destul de greoaie. M-au speriat un pic. Pe la intrebarea 70 insa, la examen, intrebarile erau mai usor de digerat.(unde de obicei eu nu mai ma puteam concentra la testele RMC cand ajungeam pe la intrearea 70)


Am petrecut 1min pe fiecare intrebare si am marcat cam 40 intrebari sa revin peste ele.

La a 2a trecere am mers doar pe intrebarile marcate si am schimbat raspunsul cam la 10.


Am iesit din sala la 2h 30min. (nu mai aveam rabdare)


Rezultate: totul a fost above target ceea ce a fost o surpriza pt mine deoarece nu sunt in domeniul IT si targetul meu era doar sa trec.


Sper ca aceste informatii sa va ajute.

Pt mine tot procesul de invatare a fost chiar misto si m-am bucurat de el. Examenul nu este superficial si chiar trebuie depus efort pentru a reusi. A meritat.

Multa bafta.

Radu


CrisNic
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: December 10, 2018, 11:43

Cu ceva intarziere vreau sa va povestesc si eu despre experienta examenului de PMI-ACP desi nu e mult ce pot spune in plus fata de ceea ce au spus alti colegi inaintea mea…


Inainte sa ajung la examen propriu-zis, as vrea sa va zic ca RECOMAND din toata inima sa urmati planul propus de Mihai fara de care nu cred ca as fi ajuns sa dau examenul asa de repede. Multumesc Mihai ca ai fost coach-ul meu!


Examenul – un singur sfat: nu va panicati!


Cand cititi cartea lui Mike sau orice carte despre Agile, faceti tot posibilul sa intelegeti Agile Mindset si cum se aplica!

Faceti testele din carte sau RMC dar sa nu va asteptati la astfel de intrebari si la examen.

Acolo sunt toate situationale, la mine au picat cateva din Scrum si in restul vorbea de Agile practitioner care se putea referi la orice persoana din Agile sau orice methodologie.

Cititi cu atentie intrebarea (chiar daca vi se pare ca nu face sens) si nu va complicati, raspunsul este cel care este cel mai aproape de Agile Principles.

Am luat examenul cu Above Target si nu cred ca as fi putut asta fara indrumarea si ajutorul oferit de Mihai!


Acestea fiind spuse, mult noroc viitorilor candidati la examen!


catalin1024
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: January 7, 2019, 00:30

Salut tuturor,


Am obtinut certificarea PMI-ACP.


Etapele pregatirii:


Am inceput dupa cursul de PMI-ACP la PM Acces.

Cursul a fost introductiv si a atins ideile principale din Agile.

Am citit cartea lui Mike Griffiths, pentru examen, si dupa prima trecere faceam cam 10/20 la testele de sfarsit de capitol. Am trecut din nou prin carte, si am ajuns cam la 15/20 din testele de sfarsit de capitol.

La a treia trecere am ajuns la 18/20 la testele de sfarsit de capitol si am inceput cu testul de la curs, sa il fac din nou. Dupa un timp am ajuns si aici cam la 80-90% . Toata pregatirea a fost ghidata de un plan de studiu pe care mi l-a facut Mihai, si cand am ajuns la 80-90% cu rezultatele el mi-a zis ca pot sa ma prezint la examen (sesiuni Skype seara cu Mihai). Pregatirea a durat aproximativ 4 luni, cu aproximativ 2 ore pe zi.


Examen:

Ouch. Intrebarile ca cele din testele din cartea lui Mike G sunt putine in examen, dar intrebarile de pe site, de la https://www.pmcommunity.ro/2017/11/schimbari-lexicale-la-examenul-pmi-acp-si-un-nou-test-de-20-de-intrebari/ se apropie de stilul intrebarilor din examen. Dar, in examen, wordingul este mai elaborat, si intrebarea pare mai grea. Secretul este "Agile mindset". Cand nu stii raspunsul la o intrebare, te gandesti la principiile agile (obligatoriu de stiut) si lucrurile par sa se clarifice. M-am incadrat in timpul de examen, si am avut chiar 30 de minute pentru review.


After:

Am luat cu Above Target. Cel mai important este ca in examen 🙂 am vazut cat de multe situatii pot aparea, si ca "Agile Mindset" este baza pentru rezolvarea tuturor situatiilor; cartea lui Mike ofera doar ideile principale de Agile. Ca exemplu, in cartea lui Mike, la Ch3, Facilitation, sunt 4 paragrafe. Intamplator, pe acest subiect, am o carte intreaga : https://www.barnesandnoble.com/w/facilitation-at-a-glance-ingrid-m-bens/1111620219 .


Succes !


Ioana Popa
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: January 16, 2019, 12:45

Buna tuturor,


In primul rand felicitari celor care au obtinut certificarea! Am reusit si eu sa dau examenul in ianuarie, 2019 dupa ce facusem cursul in aprilie, 2018. A durat atat de mult datorita faptului ca intre timp am avut inca alte 2 examene, o renovare de apartament si 2 concedii.


Planul de invatare:

In principiu am respectat cu strictete planul pe care mi l-a recomandat Mihai Olaru, caruia ii multumesc pentru rabdare si ajutor atat in timpul cursului, cat si in timpul pregatirii.


Intentionasem sa cream un study-group cu colegii de la training, dar din pacate nu am mai reusit sa ne sincronizam, asa ca am decis sa incep pregatirea pe cont propriu. Pregatirea mai accentuata am inceput-o de prin noiembrie, cand am parcurs toata cartea lui Mike Griffiths. Apoi am luat o pauza pentru un alt examen – ceea ce nu va recomand, ar fi bine sa va puteti concentra doar pe o singura certificare.


Dupa ce am scapat de examen, m-am apucat sa fac toate testele de la curs si cele de la sfarsitul capitolelor din cartea lui Mike Griffiths. Mi-am notat rezultatele ca si baseline, obtinusem in jur de 70%-80%, nu foarte rau dar nici nu eram unde mi-as fi dorit cu scorul, deci mai aveam de studiat.


Asadar, in luna decembrie mi-am propus sa ma concentrez mai mult pe studiu si asa am si facut. Ma si programasem deja la examen pentru data de 14 ianuarie pentru a avea motivatia necesara in timpul sarbatorilor. Nu stiu cum e la voi, dar la mine functioneaza sa stiu ca sunt putin presata de timp.


Am citit cartea lui Mike a doua oara, am refacut testele de la curs, cele de la final de capitole, cele de pe PM Community si cele de la RMC. Apoi am luat intrebarile la care nu raspunsesem bine, le-am analizat si am insistat pe subiectele pe care simteam ca nu le stapanesc prea bine. Am facut si cateva intrebari in plus din alte surse, pentru ca mai aveam timp si ma gandeam ca ma ajuta sa ma familiarizez cu tipul de intrebari.

Eram pe la 85%-95% chiar inainte de examen. Oricum, intrebarile te ajuta sa iti fixezi teoria, dar la examen sunt mult mai practice, cum ati spus si voi (cam 95% intrebari situationale).


Cam asta a fost pregatirea mea, apoi am plecat la examen, cu emotii, nestiind la ce sa ma astept. Ca experienta nu ma pot lauda ca am lucrat in proiecte 100% agile, si stiind ca intrebarile sunt situationale eram putin nesigura.


Examenul:

Din fericire, examenul a fost cu success si chiar am luat un scor "above target". Intrebarile mi s-au parut foarte practice, asa ca pentru cei care lucrati 100% agile nu cred ca va fi foarte greu. Majoritatea intrebarilor mi s-au parut oarecum logice si am ales variantele de raspuns care se mulau cel mai bine pe principiile agile, deci teoria din spate m-a ajutat.


Cu timpul nu am stat prea bine, deoarece am pierdut mult pentru primele intrebari (poate si din cauza emotiilor, plus ca mi s-au parut foarte complexe si lungi). Cam in ultima ora din examen am reusit sa mai recuperez cat de cat din timp. Incepusem sa ma obisnuiesc cu intrebarile situationale si alegeam raspunsurile conform principiilor agile si din exeprienta, raspunsurile care implicau cat mai mult bun-simt (cum ar trebui de fapt sa lucram cu totii intr-un mediu ideal).


Imi marcasem cateva intrebari pentru review, dar nu am mai apucat sa le revad. In plus, nu cred ca mi-as mai fi schimbat raspunsurile initiale. Am terminat cam la limita, dar din fericire am reusit sa raspund la toate intrebarile. Ce pot sa va recomand dupa experienta mea e sa fiti mai stapani pe situatie si sa nu pierdeti prea mult timp pe primele intrebari, cum am facut eu.


Ca si concluzie, mi s-a parut o exeprienta foarte buna pe plan profesional si intentionez sa lucrez pe cat mai multe proiecte agile de acum incolo. Pentru a obtine certificarea cred ca trebuie seriozitate si determinare pentru a urma planul de studiu, e o perioada mai incarcata dar nu imposibila si rezultatele sunt pe masura.


Multa bafta celor care vor sa obtina certificarea PMI-ACP!


adinitu
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: March 13, 2019, 23:22

Salut !


De-a lungul ultimelor saptamani am tot citit post-urile din acest forum si mi-au fost foarte utile.

Ma bucur ca am acum ocazia sa contribui si eu la el.


Sunt IT-ist si recunosc ca ProjectManagement-ul clasic nu si-a gasit utilitatea in proiectele mele de pana acum.

Cel putin eu nu a trebuit sa intru in zona asta si nu a trebuit sa-l aplic.

Dar pe de alta parte, simteam nevoia unui suport mai teoretic al activitatii mele in dezvoltarea de software.

Am aflat intamplator de PMI-ACP si mi-am dat seama ca se potriveste foarte bine cu ceea ce aveam eu nevoie.


Asa ca, am facut cursul de PMI-ACP la sfarsit de noiembrie cu Mihai Olaru, iar in timpul cursului m-am hotarat sa-mi dau si certificarea.

Mi-am alocat o ora pe zi si am incercat sa urmez un plan de actiune stabilit impreuna cu Mihai.

Planul a functionat si dupa aproximativ trei luni si jumatate am reusit sa iau examenul.


Principala sursa de studiu a fost cartea lui Griffiths.

Am mai folosit si testele din https://www.udemy.com/pmi-acp-practice-exams-pmbok-6/, care s-au dovedit a fi foarte apropiate ca si stil de cele intalnite la examen.


In timpul pregatiri, cel mai greu moment a fost cand am dat primul set de teste din carte, cu un scor de 75%.

Nu scorul m-a descurajat cel mai tare ci faptul ca multe dintre raspunsurile corecte la intrebari mi se pareau discutabile.

Mi-am analizat raspunsurile gresite, m-a mai incurajat Mihai, am mai tot recitit partile din carte unde aveam lacune si mi-am imbunatit scorul la teste gradual.

Am constientizat pe parcurs ca examenul nu este unul de "exact sciences" si ca trebuie sa fiu mai flexibil in rationamentul din spatele fiecaru raspuns.


Cu cateva zile inainte de examen am facut si testele mentionate de pe Udemy si am avut un scor de 73%-82%, dezamagitor din nou.

M-am dus la examen fara certitudinea ca o sa-l si iau, stiind ca pragul neoficial de trecere este undeva la 72%.


Examenul a fost mai intens dacat ma asteptam, din cauza proportiei de 90% de intrebari situationale, elaborate.

Nu mi-a ajuns timpul sa revizuiesc toate intrebarile marcate cu "Review", as mai fi avut nevoie de 15-20 de minute pt. asta.

Felicitari celor care au terminat examenul mai devreme, aveti o capacitate de sinteza grozava.


Dintre sfaturi practice primite de la Mihai, doua m-au ajutat foarte mult pe mine:

1. Nu trece de nici o intrebare fara sa pui un raspuns, e posibil sa nu mai ai ocazia sa revii asupra ei.

2. Incearca sa raspunzi la 21-22 de intrabari in 30 de minute, de la bun inceput, astfel incat sa-ti mai ramana ceva timp si pentru reviews.

E un calcul simplu dar pe care nu m-as fi gandit sa-l fac de dinainte, crezand ca 3 ore sunt arhisuficiente pt. orice examen.


Am luat cu above target si am fost suprins, fiind practic cel mai bun rezultat al meu luand in calcul sesiunile de teste la prima vedere de pana atunci.

Tare mult mi-ar placea sa stiu unde am gresit la examen. O sa fac o cerere la PMI peste 50 de ani, poate desecretizeaza testele noastre pana atunci 😉


Cam asta-i experiante mea.

Multumesc celor care au postat pana acum si bafta multa celor care urmeaza sa dea examenul !


parameciul
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: April 18, 2019, 10:39

Salut,


Vad ca exista deja un numar foarte mare de experiente impartasite pe site, le-am recitit pe ultimele si cred ca deja mare parte din informatiile relevante au fost acoperite. O sa incerc sa nu repet foarte multe.


Am ajuns mai mult din curiozitate la cursul lui Mihai Olaru din Timisoara, de la sfarsitul lunii noiembrie si sincer nu aveam initial nici cea mai mica intentie sa dau si examenul de certificare. Cursul mi s-a parut foarte interesant si util si la sfarsitul celor 3 zile de curs eram hotarat sa invat mai multe si sa-mi dau si certificarea. Lucrez in domeniul IT si eram familiar cu o parte din termeni, dar mi-am dat seama ca pentru a intelege mai bine lucrurile ar trebui sa aprofundez notiunile prezentate la curs, asa ca invatatul pentu certificare avea sens din mai multe puncte de vedere.


Am inceput sa invat imediat dupa curs, folosind slide-urile si intre timp mi-am comandat cartea PMI-ACP Exam Prep. L-am contactat inca de la inceput pe Mihai care mi-a facut un program de invatare pe 3 luni si am incercat sa ma tin te el cat am putut. Slide-urile si cartea au reprezentat 95% din materialul folosit pentru invatare. Aditional am mai cautat anumiti termeni pe internet (dar unele informatii gasite mai mult m-au derutat) + am mai primit ajutor direct de la Mihai, cu mai multe ocazii pe parcursul invatarii, care m-au ajutat sa-mi clarific anumite neintelegeri, atat prin explicatii directe cat si prin indicarea unor surse aditionale, credibile si concise.


Examenul l-am dat dupa mai mult de 4 luni. In faza finala am avut mai multe intarzieri, odata pentru a face aplicatia, apoi si un audit la PMI, dar in felul asta am avut mai mult timp pentru invatat :). Urmand sfaturile lui Mihai, auditul a mers fara nici un obstacol, in cazul meu totul durand aproape 3 saptamani.


Intamplator, faptul ca am intarziat cu programarea examenului m-a ajutat sa dau examenul in Timisoara. De la 1 Aprilie, cei de la PMI nu mai colaboreaza cu Prometric, care are centru de examinare doar in Bucuresti, ci cu Person VUE, care are centre de examinare in multe orase din tara, printre care si Timisoara. In Timisoara apar chiar 3 centre de examinare, dar in luna aprilie am gasit loc liber la "About Training and Consulting" (http://www.aboutis.ro/atc.htm). Dupa ce faci plata examenului, ai automat cont facut si link direct la site-ul Person VUE de unde poti sa-ti alegi centrul de examinare si data de examen. Totul a mers ok acolo, mi-am programat examenul de la 10 si am fost doar 2 oameni in sala la inceput, amandoi de la 10. Pe la 12 s-a mai aglomerat (au mai venit 3 persoane) si m-au perturbat putin pana s-au asezat si au incepute examenul, avand in vedere ca nu primesti casti, sa te izolezi prea bine de cei din jur (inteleg ca la Prometric primeai). Cumva cred ca e mai putina lume dimineata si asi fi putut sa-mi programez examenul chiar de la ora 9. Oricum mi s-a parut un avantaj foarte mare ca nu am mai facut un drum de Bucuresti pentru examinare.


Un aspect foarte important sunt testele. Aici Mihai m-a ajutat sa folosesc testele potrivite si acum, uitandu-ma in urma, intradevar testele indicate de el au fost relevante. Sincer, eu cumparasem o carte cu 1000 de intrebari si planuiam sa o folosesc pe aia, adica am si folosit-o la inceputu putin, dar multe notiuni testate acolo, nu fac parte din

notiunile necesare pentru examen + anumite variante de raspuns considerate corecte sunt indoilenice.


Cele mai reprezentative teste pe care le-am folosit sunt cele de la Udemy (multumesc Cristi Angyal si Mihai). Astea mi s-au parut cele mai relevante, pentru ca m-au facut sa constientizez ca principala problema este timpul. Testele de la examen mi s-au parut mai simple decat cele de aici, adica mult mai clare in exprimare si la fel, majoritatea situationale. Ca sa aveti un reper, la testele de la Udemy am avut scoruri in medie de 80% si la examen am obinut destul de mult peste Above Target, ceea ce banuiesc ca este peste 80%.


Legat de timp, am fost tot timpul la limita. Ma asteptam sa fie asa (asa am patit si la testele de la Udemy) si planul meu a fost gandit ca nu ma voi intoarce sa fac review pentru nici o intrebare, ci o sa stau sa ma gandesc pe loc, fara asa multa graba si o sa iau decizia finala atunci. Grija principala a fost sa nu raman in urma si asa, am terminat ultima intrebare in ultimul minut. Am incercat acasa la cateva teste sa trec mai repede peste intrebari si apoi sa revin pentru review si in cele mai multe situatii am schimbat raspunsul bun in altul gresit 🙂 + ca trecand in graba am gresit in mod pueril unele intrebari simple, neobservand negatia sau alte mici amanunte care schimbau radical sensul intrabari sau a raspunsurlor.


Cam asta e. Va doresc spor la invatat si multa bafta!


alecsd01
Member
Posts: 1
Avatar
Reputation: 0
Re: Impresii de la examenul de PMI_ACP
on: July 21, 2019, 17:03

Salut. Am tercut si eu prin examenul de PMI ACP si adaug experientele mele mai jos.


Pregatirea pentru examenIn total pot spune ca m-am apucat de invatat serios de aproximativ 3 ori, de fiecare data fiind impiedicat de varii alte situatii ce apareau (concedii, munca, etc). Ultima data am inceput prin planificarea datei exacte pentru examen, fapt ce m-a motivat mult sa invat.


Per total urmatoarele resurse mi-au fost de ajutor:

– cursul de PMI-ACP oferit de Mihai Olaru (de aici a inceput totul)

– un curs de pe Udemy (PMI-ACP Exam Prep For PMBOK 6) ce l-am achizitionat deoarece doream sa am si un material in care sa pot urmari informatiile fara sa fiu 100% focusat pe material (de exemplu ascultam des la sala acest curs).

– am facut cateva zeci de flash cards pe care le-am repetat; cred ca aceasta actiune m-a ajutat cel mai mult sa retin termen tehnici sau liste (lucruri ce nu apar in mod direct in examen)

– cartea lui Mike Griffiths (second edition) pe care am parcurs-o o data (am dat si testele dupa fiecare capitol).

– testul din cursul de pe Udemy (cred ca am luat 82%, l-am dat o singura data)

– Mihai care ma "batea la cap" mereu cu statusul procesului de invatare si ma ghida in strategia utilizata, pana si in ultima seara dinainte de examen. Multumesc frumos, Mihai!


Experienta examenuluiCand alegeti locatia unde doriti sa dati examenul recomandarea mea este sa vizitati centrul inainte de insriere/examen, astfel incat sa nu aveti neplaceri in ultimul moment (nu gasiti intrarea, nu aveti loc de parcare, etc). Eu am fost la Link Academy in Timisoara (https://www.link-academy.com/). Totul s-a desfasurat bine iar persoanele de acolo au fost foarte amabile deci il recomand ca centru de testare.


La testul propriu-zis mi-am folosit 2 ore si 40 de minute pentru a parcurge toate cele 120 de intrebari si inca 20 de minute pentru a revizui aproximativ 30 de intrebari ce le marcasem. O strategie foarte importanta e ca pe parcursul examenului sa va dati seama exact unde sunteti ca procentaj de timp respectiv intrebari parcurse. De exemplu dupa 30 de minute daca nu ati terminat minim 20 de intrebari inseamna ca viteza voastra e prea mica si nu veti reusi sa treceti prin toate cele 100 de intrebari ramase.


Cat tine de continutul intrebarilor pot spune ca sunt aproape toate situationale si testeaza exact ce spun majoritatea resurselor: be agile, not just understand agile. Situatiile nu sunt "normale" ci sunt chiar exceptii de la tehnicile agile clasice. Raspunsul corect este cel care se apropie cel mai mult de valorile agile.


Datorita stilului de intrebari pot spune ca dupa terminarea celor 3 ore nu stiam daca voi trece sau nu examenul, insa am reusit sa punctez "above target" la toate domeniile.


Mult succes!


Pages: 1 [2] 3 4
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Page loaded in: 0.14 seconds.

Rating: 4.8/5. From 23 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.