Raluca Belu: ‘Examenul de PMP sustinut de acasa a presupus un stres suplimentar’

Reading Time: 4 minutes

Raluca Belu: IT Project Manager in cadrul Raiffeisen Bank Romania. A ajuns aici dupa un lung drum in banking: a lucrat inca din studentie intr-o alta Banca, ocupand succesiv mai multe pozitii – administrator credite in sucursala, ofiter bancar in cadrul Directiei Retail, ofiter bancar in cadrul Departamentului Coordonare Sucursale, Retail&Private Banking Department Manager sau Loan Administration Department Manager si consultant in cadrul unei companii de software bancar.

ComunitateA: Felicitari Raluca pentru obtinerea certificarii PMP! Spune-ne te rog cum ti s-a parut examenul?

Raluca: Surprinzator, nu credeam ca o sa spun asta vreodata: examenul nu a fost atat de greu pe cat ma asteptam. Din contra! In cadrul perioadei de testare tu, m-am pregatit pentru ceva mult, mult mai greu.

ComunitateA: Cum a fost experienta ta cu sustinerea examenului de PMP de acasa.

Raluca: Examenul sustinut de acasa a presupus un stres suplimentar prin prisma aspectelor de logistica – sa functioneze internetul, sa nu fie vreo pana de curent, sa fie liniste.

ComunitateA: Care sunt conditiile pe care a trebuit sa le indeplinesti pentru a putea sustine examenul de acasa?

Raluca: Conditiile au fost “basic”: un laptop conectat la internet pe care sa poti instala o aplicatie de examen. In plus, sa ai parte de intimitate, pentru ca nimeni nu are voie cu tine in camera si trebuie sa te asiguri ca este liniste pentru a te putea concentra.

ComunitateA: Cum a decurs procesul de validare si checkin-ul pentru examen?

Raluca: Toate au fost straight forward: primesti un link pe care il accesezi. Se efectueaza un check pentru camera, microfon si viteza internetului. Apoi, in baza unui sms primit pe numarul de telefon declarat, poti accesa un alt link. Aici esti rugat sa pozezi documentul de identitate si camera de examen. Dupa ce toate sunt incarcate si verificate, poti incepe examenul. Am intrat si am executat toti pasii din proces astfel cum a fost recomandat de catre PMI: cu 30 minute inainte. Totul a durat 5 minute. Am mai asteptat cam 10 minute si apoi am putut apasa butonul “Start examen”. Procesul de check se efectueaza de 2 ori – la cateva zile inaintea examenului si in ziua de examen. Atentie: daca ai inrolat un laptop si un IP la primul check, acestea nu mai pot fi schimbate (sau cel putin asa am interpretat eu informatiile transmise de catre PMI). Practic, nu poti face testul cu laptop de birou, la birou si apoi sa te hotarasti ca dai examen la tine acasa, cu laptop personal.

ComunitateA: Ai aflat pe loc rezultatul? Dupa cat timp ti-au confirmat si oficial pe email rezultatul?

Raluca: Dupa ce am finalizat examenul, am primit un mesaj care spunea “Celebrate your hard work”. Pe moment, din cauza emotiilor si stressului cumulat, nu mi-era clar daca sa ma bucur sau nu. Am asteptat cam 1 ora si am primit un email cu overall performance details unde scria clar “Pass”. De abia atunci am fost sigura ca am trecut si m-am putut bucura.

ComunitateA: Cum a fost cu pauza de 10 minute si cand a trebuit sa o iei?

Raluca: Pauza de 10 minute am putut sa o iau dupa ce am raspuns la intrebarea 90. Tot atunci poti face review asupra acestora si apoi “Start Break”. Este responsabilitatea ta sa te incadrezi in acel timp pentru pauza. In cele 10 minute am putut sa ies din camera de examinare dar cu mare stress sa nu depasesc timpul alocat. Atentie: nu se poate face review ulterior (de exemplu la finalul examenului) asupra celor 90 intrebari daca ai ales sa iei pauza.

ComunitateA: Ai interactionat cu cei care te-au supravegheatvideo online? Cum si pentru ce anume?

Raluca: Am interactionat, si inca mult. Poti discuta cu ei prin intermediul unei ferestre de chat, care se poate activa atat de supraveghetor cat si de catre candidat. Aceasta se deschide in mijlocul ecranului, deci nu prea ai cum sa o ignori. Cu toate ca am fost foarte atenta sa nu ma misc foarte mult si sa nu ies din aria de acoperire a camerei video, persoana care ma supraveghea mi-a tot atras atentia: sa nu imi mai tin capul in palme (credea ca vorbesc cu cineva), sa nu mai tin mana la ureche (credea ca am casti). Am fost rugata inclusiv sa ridic laptopul si sa prezint camera de examen, astfel incat sa vada ca nu este nimeni cu mine. Discutiile acestea au fost oarecum deranjante, deoarece pierdeam concentrarea si trebuia sa reiau intrebarea la care voiam sa raspund.

ComunitateA: Ce recomdandari le-ai face celor care vor sa sustina examenul de acasa sau de la birou?

Raluca: Sa fie siguri ca este liniste – pe strazi nu sunt lucrari (de exemplu cum a fost la mine cu o interventie Apa Nova), vecinul nu renoveaza, cainii nu latra etc. Practic, orice ti-ar putea distrage atentia ar trebui eliminat din start. In mijlocul examenului nu mai poti face nimic in sensul acesta.

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

Raluca: De-a lungul experientei mele profesionale, am fost implicata in diverse proiecte si la fiecare dintre ele am actionat mai mult instinctiv astfel incat sa-l pot duce la bun sfarsit. Chiar daca am citit diverse materiale despre Project Management si am participat si la cateva cursuri de cateva ore sau zile, simteam nevoia de a “merge la master, nu la scoala generala”. Practic aveam nevoie de ceva structurat si organizat astfel incat sa pot identifica modalitatea optima pentru mine si modul meu de a lucra.

ComunitateA: Cat ai invatat si cum anume ai abordat procesul de pregatire?

Raluca: Procesul de invatare a demarat in luna octombrie si a tinut pana in mai, cu perioade de pauza datorate activitatii intense de la birou. Ultimele 2 saptamani au fost ceva mai intensive dar nu m-am putut dedica 100% examenului decat in ultimele 3 zile. Ca si numar de ore, cred ca in jur de 320 ore au fost alocate efectiv studiului.

ComunitateA: Raluca, iti multumim mult pentru informatii si iti dorim succes!

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *