Cum sa obtii SALARIUL pe care il VREI

Reading Time: 3 minutes

In toate studiile care interogheaza asteptarile angajatilor salariul este din punct de vedere procentual pe primul loc. Insa foarte putini angajati ajung sa ceara o marire si de obicei acest lucru se intampla dupa lungi reflectii personale in care angajatul se incarca cu o miza foarte mare si emotional, iar negocierea se incheie de cele mai multe ori cu un esec.

Si atunci, cum sa obtii salariul pe care il vrei? Iata mai jos cateva sfaturi care va pot imbunatati sansele de success intr-o astfel de actiune:

1. Pregateste-te pentru negociere. Vei pleca cu doua dezavantaje:

 • La tine miza este mai mare decat la managerul tau in aceasta negociere.
 • El poarta acest tip de negocieri mult mai des decat o faci tu. Are mai mult exercitiu.

Asadar planifica cu 2-3 luni inainte. Cauta informatii despre negocieri similare cu acelasi manager, afla cat mai multe despre plaja de salarii din companie dar si din afara companiei. Seteaza-ti niste asteptari la limita de sus.

2. In acest interval fi mai voluntar decat ai fost, mai doritor sa faci taskuri extra decat ceilalti. Cand nimeni nu se ofera sa ramana peste program sau sa faca un task peste weekend, fa-o tu.
In aceste 3 luni nu iti actualiza cv-ul pe diferite site-uri de recrutare si nici profilul pe Linkedin.

3. Nu intarzia la program, nu cere invoiri. Poti construi o poveste bazata pe fapte reale si o poti livra “cu manta”: ai plecat de jos, iti intretii parintii, cei 4 copii, imprumut la banca etc. In intalnirea care va urma NU aduce aminte de aceasta poveste.

4. Cere o intalnire. Motivul: vrei un feedback legat de performanta ta din ultimul timp.

5. Obtine de la sef/manager/boss aprecierea performantelor pe care le ai sau le-ai avut in ultimul timp.

6. Intreaba/cere o marire, nu o face cu subinteles, dar nu pronunta o suma. Fa astfel incat seful sa pronunte un procent/o suma. Acesta va fi minimul pe care ar trebui sa il obtii.
Exemplu: “Doresc o marire salariala”
Daca replica ajunge la un moment dat sa fie in discutie:
“La cat te-ai gandit?” poti raspunde cu ceva de genul “Dvs stiti mai bine, aveti propriile calcule, analizati in context, stiti performantele mele.”

7. Nu folosi in discutie:

 • Cuvinte de genul: ”Simt”, “Cred” sau “Merit”. Primele doua inspira nesiguranta, ultimul aroganta. Seful o sa gandeasca “Meriti? Lasa-ma pe mine sa apreciez asta.”
 • Fii sigur pe tine dar politicos, nu arogant si arata asta prin cuvintele pe care le folosesti.
 • Argumente de genul: “am nevoie de bani pentru ca am imprumut in franci elvetieni si a sarit cursul” etc. Managerul va gandi “Si ce treaba am eu cu asta?”
 • Argumente de genul “colegul are mai mult decat mine, pe acelasi nivel de senioritate si vechime”. Managerul va gasi tot timpul contra-argumente, ii va displace o situatie defensiva in care ar fi pus fata de angajat si eventual o va lua ca atac personal, ca nu ar fi etic etc. Nu va accepta niciodata ca a contribuit sau ca a alimentat diferente de acest gen. Vei transforma negocierea intr-un conflict personal si nu vei castiga decat antipatie pe termen lung. Managerul stie foarte bine diferentele si le va lua in calcul singur probabil cand iti va face o oferta.

8. Foloseste ca argumente:

 • Propriile performante deja recunoscute de catre manager in aceeasi discutie. Nu o sa se nege singur.
 • Scoate in evidenta Return of Investment-ul atat al companiei cat si al managerului (Timp si Bani salvati). La acest lucru trebuie sa lucrezi inaintea intalnirii ca sa construiesti argumentatia “business case-ul”.
 • Accepta/Ofera-te sa preiei responsabilitati suplimentare.

Toate aceste lucruri nu iti garanteaza o marire de salariu insa iti imbunatatesc sansele sa o obtii. Asadar fii pregatit totusi si pentru un refuz. In cazul in care case-ul a fost construit cu grija, ferm dar politicos iti va crea alte avantaje, in conditiile in care dupa negocierea esuata vei continua sa muncesti la fel de dedicat. Dupa negociere, indiferent de rezultat, este de dorit sa raspunzi cu aceeasi deschidere si fii la fel de voluntar ca in ultimele 2-3 luni.

Rating: 5.0/5. From 7 votes.
Please wait...
Narciss Popescu

Narciss Popescu

Managing Director - PM Access

View all posts by Narciss Popescu →

2 thoughts on “Cum sa obtii SALARIUL pe care il VREI

 1. Cand MERITI o marire si firma nu compenseaza automat, gasesti alta pozitie.

  Rating: 5.0/5. From 2 votes.
  Please wait...
 2. Personal vad sfaturile din articol utile insa fiind doar prima usa deschisa. De la DORINTA unei mariri salariale pana la OBTINEREA ei procesul poate trece prin mai multe “usi” 🙂 Acest proces trebuie adaptat intotdeauna la realitatile firmei in care muncesti sau in cel mai rau caz la profilul firmei. Am lucrat in firme mici unde obtinerea unei mariri salariale insemna o discutie cu patronul in biroul lui sau in cazul altor indivizi, in limuzina sefului in timp ce-i ducea acasa :). Altfel se obtine o marire salariala cand muncesti intr-o corporatie, unde exista constrangeri bugetare sau etape clar definite pentru astfel de schimbari. In cazul din urma, trebuie sa fiti pregatiti pentru discutii mai lungi, in mai multe etape sau sa acceptati alt gen de “extindere a pachetlui salarial” cum ar fi plata unor training-uri mai speciale, preluarea costurilor studiilor sau participarea la deverse evenimente profesionale platite de companie, etc, etc. Acceptati promovarile fara sa fie neaparat urmate de o marire salariala imediata – va vor deschide alte oportunitati sau va vor da posibilitatea sa demonstrati ca puteti activa pe alt nivel profesional, asumandu-va noi responsabilitati. La capatul acestui lant stufos veti constata ca arsenalul argumentelor e mult mai bogat, iar o marire salariala va fi mult mai usor de obtinut.

  Rating: 5.0/5. From 3 votes.
  Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *