Certificari de managementul riscului – Partea 1

Reading Time: 3 minutes

Articolul de fata isi doreste sa deschida o serie legata de diversele certificari existente in Risk Management. Dupa cum probabil stiti in project management exista 2 variante consacrate: certificarea de PMP de la Project Management Institute (US) si certificarea de PRINCE 2 Practitioner de la Office of Government Commerce (UK). Cele 2 variante desi diferite, nu au in general puncte de contradictie dar au puncte in care se completeaza reciproc. Aceasta vine din perspectiva diferita din care este abordata problema: perspectiva unui framework pentru PMP, in timp ce PRINCE 2 este o metodologie.

Corespunzator celor 2 variante de certificari pentru project management exista si 2 variante de certificari pe zona de risk management: Risk Management Professional (RMP) de la PMI si respectiv Management of Risks Practitioner de la OGC. Diferentele insa sunt mai pregnante de aceasta data. Am sa o prezint pe fiecare in parte in cate un articol dedicat si apoi am sa va prezint si alte certificari pe care le-am gasit pe piata si care mi-au atras atentia.

Certificarea de Management of Risk Practitioner a aparut in 2002 si are la baza un manual dedicat numit Management of Risk: Guidance for Practitioners (aflat acum la cea de a treia editie). Ea este orientata in special pe principiile care stau la baza unui proces sanatos de management al riscului intr-o companie, pe pasii de a introduce un astfel de proces si de a il face parte din cultura companiei si pe legatura intre diverse perspective ale risk managementului: la nivel strategic, la nivel de program, de proiect si la nivel operational. Exista si un capitol dedicat procesului propriu zis de risk management: identificarea riscurilor, analiza riscurilor, planificarea raspunsurilor si apoi implementarea lor impreuna cu monitorizarea si controlul, insa procesul este doar prezentat teoretic fara exemple concrete sau fara a se insista pe modul in care de exemplu tehnicile se pot aplica in practica si cand.

Pentru a putea da examenul de practitioner nu este nevoie de nici o conditie preliminara dar trebuie mai intai trecut un examen de foundation. Acesta este un examen multiple choice cu 75 de intrebari din care 5 sunt de test si nu se numara la rezultatul final si care dureaza 60 de minute. Este un examen fara acces la documentatie iar scorul de trecere este de 50% (35 de intrebari raspunse corect). Examenul de foundation verifica in general cunostintele teoretice ale candidatilor. Daca treceti acest examen primiti o certificare de Management of Risks Foundation care nu expira niciodata.
Examenul de Practitioner consta in 4 intrebari situationale fiecare cu un scenariu atasat si cu mai multe subpuncte. Se obtin 20 de puncte pentru a rezolva corect toate subpunctele unei intrebari deci in total se pot obtine 80 de puncte. Este nevoie de 40 de puncte pentru a trece. Examenul dureaza 3 ore sau 3 ore si jumatate daca engleza nu este limba voastra nativa, si se poate folosi manualul.

Examenul se poate da si fara a participa la un curs daca va inscrieti la unul din centrele lor autorizate care sustin testare fara curs. Din pacate nu stiu sa existe vreunul in Romania in acest moment. In orice caz va recomand din proprie experienta si un curs (desi preturile nu sunt tocmai mici) pentru ca chiar si asa examenul este dificil. In cadrul unui curs de 5 zile in ziua a 3-a se da examenul de foundation iar in cea de a 5-a cel de practitioner.
Certificarea de Practitioner este valabila 5 ani. Dupa 5 ani va trebui sustinut un examen de recertificare (nu exista alte metode de prelungi durata certificarii) care este ca si durata si numar de intrebari pe jumatatea examenului obisnuit de practitioner.

Am sa inchei precizand si punctul meu de vedere: metodologia este foarte buna si puternica, si ceea ce mi se pare important este gata de aplicare in orice companie asa cum este ea prezentata in manual. Lucrurile sunt foarte bine explicate, se vede clar in spate existenta unor best practice-uri care sustin teoria si imi doresc ca intr-un viitor (probabil nu foarte curand din pacate) companiile din Romania sa inteleaga valoarea unei politici serioase pe zona de risk management si beneficiile pe care acesta le poate aduce. Desi dupa cum ziceam se acopera si zona de proces certificarea nu este axata pe aceasta arie, asa incat daca sunteti project manageri si doriti sa va imbunatatiti skillurile de risk management pentru a le aplica in proiectele voastre atunci sigur aceasta certificare nu este prima pe lista. Mi se pare mai degraba o certificare pentru program manageri, manageri, PMO, directori si chiar mai sus, pana la nivelul boardului companiei chiar, care sa creasca apoi maturitatea proceselor de risk management din departamentul pe care il conduc.
O ultima recomandare: deocamdata, cautati un curs cu traineri britanici pentru ca in general acestia au si experienta practica in aplicarea metodologiei, nu doar teoretica.

Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

4 thoughts on “Certificari de managementul riscului – Partea 1

 1. Interesant articol, tehnic corect in prezentarea examenului dar cu multe derapaje la final.

  Management of Risk sau M_o_R este mama tuturor disciplinelor de management of risk. Este o metoda generica de management al riscului din care s-au inspirat ISO31000, CRISK, PMI-RMP etc etc. Au cel putin 2 generatii de evolutie in fara oricarei metode de risk. Ea lucreaza la 4 nivele din care cel putin 2 sunt de interes direct pentru managerii de proiect: risc in proiecte si programe. Deasemeni sunt luate in considerare si arii specializate ca riscuri finaciare, de continuitate, securitate etc etc.

  Idea fundamentala in M_o_R e ca managementului riscului indiferent de sursa (operational, proiecte, programe sau strategice) e o disciplina transversala in organizatie si o competenta in sine. In momentul de fata exista 2 zone in care exista o cerinta formala a unui framework de managementului de risk, in zona bancara si in asigurari. In zona bancara, lucrurile se intampla dupa M_o_R unde principalul reglementator, incepand din 2009, verifica complianta la risk dupa un check list de inspiratie din M_o_R.

  Iar recomandarea … hmmm…. cum ca nu exista in Romania educatori capabili, tre sa spun pass la chestiunea aia. Noi am ridicat primul trainer pe M_o_R, unui din cei 70 din lume. Si procesul de acreditare nu a fost nici simplu, nici usor si nici ieftin.

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Multumesc Coco de completari. Sunt de acord cu valoarea pe care o poate aduce M_o_R in orice companie si dupa cum am zis mi-as dori sa se aplice peste tot. Nu am zis in nici un caz ca ar fi o metodologie mai slaba, tot ce am zis este ca la nivel de project manager intr-o companie unde ai niste obiective si niste oameni si un anumit context, interesul principal este sa stii cum sa identifici riscuri, ce tool-uri sunt cele mai potrivite, care sunt optiunile de raspuns la care ar trebui sa te gandesti si cum iti impacteaza planul de proiect. Din acest punct de vedere, M_o_R nu este focusat pe procesul de risk management in sine (desi este si acesta prins si descris destul de bine), ci este focusat pe o privire mai de ansamblu. De aceea mi se pare mai potrivit (as zice chiar necesar) pentru manageri si mai sus. El este de interes si pentru project manageri,dar din pacate o parte din lucruri project managerul pur si simplu nu are autoritatea de a le aplica.

  Legat de ultima fraza, aici este pur si simplu parerea mea (stiu ca procesul de acreditare e si greu si scump) ca un trainer cu hands-on experience poate aduce mai multa valoare pentru ca poate vorbi din experienta sa. Iar trainerii britanici din punctul meu de vedere sunt, deocamdata, cei mai buni candidati tocmai pentru ca la ei M_o_R are o istorie, iar la noi nu.

  No votes yet.
  Please wait...
 3. Interesant articolul. Partea 2 pe cand?

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Deja a aparut si partea a 2-a. Linkul este: http://www.pmcommunity.ro/2012/11/certificari-de-managementul-riscului-partea-2/

   No votes yet.
   Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *