3 Modalitati facile si gratuite de a-ti acumula cele 60 de PDU-uri

Reading Time: 2 minutes

Exista diferite modalitati de acumulare a celor 60 de PDU-uri (Professional Development Units). Una dintre aceste modalitati este reprezentata de cursurile care ofera sau pe baza carora se pot cere PDU-uri la PMI. Acestea pot fi destul de scumpe dar unele dintre ele merita banii in cazul in care fac parte din programul vostru de dezvoltare profesionala.  O alta modailitate este reprezentata de intalnirile PMI (inclusiv intalnirile PMI RO Chapter)  care sunt  mai ieftine dar sunt consumatoare de timp din cauza traficului sau timpului necesar calatoriei pana la eveniment. Daca insa networkingul este important pentru business-ul tau sau pentru dezvoltarea profesionala, aceasta modalitate nu ar trebui evitata. Dar ce se intampla daca planul tau de dezvoltare profesionala nu include cursuri care ofera PDU-uri  si daca business-ul sau munca nu iti mai lasa timp sa participi la intalnirile PMI asa de des cum ai dori? Esti in pericol sa nu mai acumulezi cele 60 de PDU-uri? Nu. Exista alte cateva modalitati de acumulare a acestor PDU-uri, modalitati care au un avantaj fata de primele doua: sunt facile si gratuite.

 1. Categoria 2H – Practicant activitati/servicii management de proiect/management de programe pentru mai mult de 1500 de ore pe an calendaristic. Poti cere de la PMI 5 PDU-uri pe 12 luni daca desfasori activitati de management de proiect. SI de retinut : nu este necesar sa fii pe o pozitie de manager de proiect.  Ca ghid gandeste-te la activitatile pe care le-ai documentat in procesul de aplicare pentru examenul de PMP.  In total, pe un ciclu de 3 ani, poti cere de la PMI, 15 PDU-uri in aceasta categorie.
 2. Categoria 2-SDL – Activitatile de auto-dezvoltare (self-directed learning) pot fi privite ca mini-proiecte educationale individualizate ce implica studiu individual sau chiar cercetare. Activitatile de dezvoltare profesionala pot include activitati informale cum ar fi discutii, sesiuni de coaching/mentorship. Un lucru trebuie mentionat aici : se califica acele activitati de coaching in care tu ai fost subiectul coaching-ului, in care celalalt era coach-ul. Intr-un ciclu PMP poti cere maxim 15 PDU-uri din aceasta categorie.
 3. Categoria 3 – Aici nu exista o limita de puncte pe ciclu. Sunt foarte multe webinare gratuite care ofera PDU-uri si care au si continut. Asa ca, sa incepem vanatoarea  si sa prezentam cateva astfel de surse:
  1. IBM Rational Project and Portfolio Management certification training e-kit – 18 PDU-uri
  2. International Institute for Learning – 1 PDU pe webinar
  3. PMCenters USA  – 0.5 PDU pe webinar
  4. ESI International – 1 PDU pe webinar
  5. AMS Consulting – 1 PDU sau 0.5 PDU pe webinar

Secretul este sa faci un plan de participare la astfel de webinare si sa te tii de el. Presupunand ca 15 PDU-uri le vei lua din categoria 2H – activitati de management de proiect si  alte 15 PDU-uri din categoria 2-SDL – coaching, activitati de auto-dezvoltare, inseamna ca mai raman de acoperit 30 de PDU-uri din participarea la webinare gratuite. Ai putea sa iti setezi un checkpoint la fiecare 3 luni pe parcursul ciclului de PMP si sa planific sa obtii 3 PDU-uri intre checkpoint-uri. Acest plan inseamna chiar mai mult decat ai nevoie: 36 de PDU-uri din  webinare gratuite.  Si aceasta marja de 6 PDU-uri (6 luni) o poti folosi in diferite feluri : ori o exporti in ciclul urmator de PMP daca le-ai obtinut in ultimul an din ciclul curent, ori te bucuri de vacante si de sarbatori si uiti pentru 2 luni pe an de PDU-uri.

Rating: 4.8/5. From 12 votes.
Please wait...
Narciss Popescu

Narciss Popescu

Managing Director - PM Access

View all posts by Narciss Popescu →

6 thoughts on “3 Modalitati facile si gratuite de a-ti acumula cele 60 de PDU-uri

 1. Folositoare informatiile. Obtinerea celor 60 de PDU-uri poate deveni un motiv de stress, dar cu abordarea asta, vad ca poate fi o activitate chiar interesanta.

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Multumim pentru linkuri, Narciss. Pentru categoria 3 recomand si conferinta celor de la Gantthead: PMXPO 2010 (http://events.unisfair.com/index.jsp?eid=560&seid=31).
  Evenimentul a avut deja loc pe 20 mai 2010 dar prezentarile sunt inca disponibile “on demand”. Prezentarile sunt gratuite cu conditia sa fii registered user pe gantthead.com.
  Sunt in total 6 prezentari – aproximativ 6 ore – 6 PDU-uri. Cele mai interesante mi s-au parut cele legate de tehnici de negociere si hyper-productive Agile.
  Succes!

  No votes yet.
  Please wait...
 3. As mai adauga http://www.iil.com cu tot felul de webinare cu PDU-uri si desigur http://www.mpug.com, comunitatea celor care utilizeaza MS Project. Nu uitati desigur si http://www.theiiba.org, prietenii stiu de ce 🙂

  No votes yet.
  Please wait...
 4. http://www.mpug.com/News/Pages/10-Easy-Ways-to-Earn-PDUs.aspx

  No votes yet.
  Please wait...
 5. Free online event: International Project Management Day 2010 (Earn up to 11 PDUs) – 4 Nov 2010
  register here: http://events.unisfair.com/index.jsp?eid=1022&seid=30

  No votes yet.
  Please wait...
 6. Ce dovezi de participare la webinare sau de studiu pastrati pentru un eventual audit al PDU-urilor?
  Pe site-urile enumerate mai sus exista diverse webinare gratuite (in categoria 3 sau 4), la care te inscrii si participi, fie live, fie le poti urmari pe cele care au avut loc in trecut. Majoritatea nu au documente atasate (prezentari PPT sau PDF), astfel incat tot ce poti face este sa salvezi niste capturi de ecran cu cateva slide-uri (ex. primul slide si eventual cu ultimul, cel in care primesti informatia necesara pt. PDU).
  Inscrierea se face prin completarea unui formular, dar de multe ori nu primesti un mail de raspuns dupa participare, asa ca nici vorba de “Registration form, certificate or letter of attendance” la categoria 3, sau “Registration
  form, certificate or letter of attendance, and a brochure or course materials (syllabus)
  outlining the subject matter covered and the qualifications of the instructor/lecturer” la categoria 4, cum se cere oficial.
  Atunci, cum tineti o evidenta si o dovada a participarii sau urmaririi acestor evenimente?
  De asemenea sunt multe site-uri cu webcast-uri ce se pot downloada si le poti asculta cand vrei si unde vrei (ex. pm411.org), cu care poti strange 15 PDU-uri de categorie 2-SDL.
  La astea ce putem face, luam notite si le prezentam la un eventual audit, salvam fisierul mp3?

  No votes yet.
  Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *